Major-kvartetin Webbiloki

Major-kvartetti on vuonna 2003 perustettu Helsingistä käsin vaikuttava jousikvartetti, jossa soittaa neljä tyttöä vuosimallia 1984. Tämä blogi on kirjoittajilleen eli soittajille keino pohtia syvällisiä tai vaikka tilittää turhautumista muihin soittajiin - eli siis tarjoaa muillekin kuin muusikoille valaisevia näkymiä kvartettielämään.

26.2.05

Tiedettä, tilitystä ja tunnustuksia

Tähän alkuun se tunnustus: aikaisemmin en oikeasti tajunnut, miksi ihmeessä kukaan ikinä viitsii kirjoittaa jotain blogia, mutta eipä tässä ole kauaa kulunut, kun olen todennut, että oikeasti tämä on aika kivaa. Ihan eri juttu kuin perinteinen päiväkirjankirjoittelu. Lupsakampaa ja letkeämpää. Ja yllättävän helposti tätä tekstiä aina syntyy kun vaan tämän ohjelman aukaisee. Jännä juttu. Nyt enää pitäisi tajuta, miksi jotkut myös lukevat näitä - tällä blogilla tosin taitaa olla lukijoina pääosin vain neljä uskollista Jormaa.


Tilityslinjalla todettakoon, että mua otti hetkellisesti päähän se kommentti, jonka sain juuri ennen kuin lähdin treeneistä tänään. Nimittäin kun totesin, että ei sit pidetä huomenna treenejä, jos oon vielä kipee, ni se vastaus tyyliin "Mä vähän ihmettelin, miksi me edes tänään pidettiin nää treenit..."
Itse oikeesti kuvittelin, että vaikka olinkin vähän tavallista raadompi, näistäkin treeneistä olisi ollut jotain hyötyä, vähintäänkin se, että saatiin ne Holtin nuotit jonkinmoiseen kasaan ja soitettiin niistä koko homma läpi.
Inhoan yli kaiken sitä, jos musta tuntuu, että olen itse henk. koht. hidastanut tai häirinnyt homman etenemistä tai tehny vähemmän kuin oman osuuteni, etenki kun en nyt kuitenkaan oo kuin vähän flunssassa, ihan jaloillani ja täysin tajuissani kumminkin. Puhumattakaan ny siitä että sit ruvetaan perumaan sen takia treenejä. Tunnetusti tämän tapainen toiminta on muillakin aiheuttanut omantunnontuskia, en ole mikään poikkeus siitä.


No joo, nyt on taas vaihteeksi tilitetty. Sitten lopuksi sitä tiedettä. Upeaa, Limulii, jorma-suomi-sanakirja on ehdottomasti hyvin tarpeellinen projekti. Näin kielitieteellisen puolen jonkinmoisena edustajana voisinkin tästä työstää sitä hieman eteenpäin. Siis, lähtökohtana Lindan alkuperäinen, tässä versio 1.V. Lisäyksiä seurannee, kun keksitään niitä.


Jorma
(subst.)
  1. Major-kvartetti (ma-jor -> jor-ma)
  2. Major-kvartetissa soittava henkilö
  3. tuttavallinen tervehdys muita jormia tavatessa
  4. jotain ihan muuta

(adj.)

  1. Major-kvartettiin jollakin tavalla liittyvä.

Jorma-sanan johdoksina ovat syntyneet seuraavat kaksi sanaa:

Jormattaa

(verbi)

  1. harjoitella tai viettää aikaa yhden tai useamman jorman kanssa
  2. tuntea halukkuutta päästä harjoittelemaan muiden jormien kanssa

Jormatus

(subst.)

  1. harjoitukset tai muunlainen ajanvietto jormien kesken
  2. tietynlainen meteli tai hälinä, joka syntyy jormien yhdessäolon seurauksena (vrt. kotkotus)

AKM-konsertti, AKM, AKM-keikka

(subst.)

  1. Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian Aikamme Kamarimusiikkia-viikon konsertti, jossa Major-kvartetti esitti Webernin Fünf Sätzen 18.2.2005

Musica Nova, Nova

(subst.)

  1. Helsingin Juhlaviikkojen alainen uuden musiikin festivaali, jonka konsertissa Major soittaa Holtin Two Movements for String Quartetin 6.3.

Holt, Holtti

(subst.)

  1. Simon Holt: Two Movements for String Quartet

holtiton

(adj.)

  1. Holt-teokseen liittyvä
  2. ilman Holt-teosta oleva

(kyseessä siis varsin hankala polysemia, sanan merkitys selviää vain kontekstin perusteella)

Webern, Weebberi, Veeperni

(subst.)

  1. Anton Webern: Fünf Sätze

Epäoktaavi

(subst.)

  1. Intervalli, joka eroaa hieman oktaavista, useimmiten ylinouseva oktaavi. Hankala soittaa, paitsi silloin, kun yrittää soittaa tavallista oktaavia. Tavataan yleisimmin uuden musiikin teoksissa.